Computer problem

If the Ivory Tower is the brain of the board, and the Transformers discussion is its heart, then General Discussions is the waste disposal pipe. Or kidney. Or something suitably pulpy and soft, like 4 week old bananas.

Moderators: Best First, spiderfrommars, IronHide

Post Reply
Yaya
Big Honking Planet Eater
Posts: 3374
Joined: Sun Feb 06, 2005 1:58 am
Location: Florida, USA

Computer problem

Post by Yaya » Thu Sep 02, 2010 11:06 pm

Thought I might ask for some assistance on this.

I have this computer that had some video problems a few years back. I replaced the video card and it worked.

Now, years later, my hard drive crashes. Not being tech savvy, I went ahead and bought a new hard drive and installed it. Then, I successfully installed windows. Then, after two attempts I successfully installed all the drivers.

Except one. The one that says "Video Controller: VGA compatible". Problem is, I can't find the box of the replaced video card, so I don't know which card it is.

So my question is, how do I find out which card it is and which driver it will require? Do I have to open the computer up and remove the card? Is there some way for Windows to I.D. it?

And then, the other problem I have is I can't connect to the internet. It connects through a router, and when I first boot the computer up, I can get online for about two minutes before I lose the connection. Two minutes is not sufficient enough time for me berate MV thoroughly enough. When I click "Repair", the message is "unable to reassign IP address" or something like that.
"But the Costa story featuring Starscream? Fantastic! This guy is "The One", I just know it, just from these few pages. "--Yaya, who is never wrong.

User avatar
Warcry
Got turned into the Spacebridge
Posts: 106
Joined: Wed Jul 30, 2003 11:00 pm
Location: Winnipeg, Manitoba, Canada
Contact:

Post by Warcry » Fri Sep 03, 2010 3:31 am

Video cards are usually (but not always) labelled, so you should be able to see what make/model it is as soon as you open up the case with no disassembly required. It's the first thing I'd look for, anyway.

For the second problem...which version of Windows did you install, and are you using a wireless connection or is the machine plugged into the router? I had almost that exact same problem with a Vista machine trying to connect wirelessly a few weeks ago.

User avatar
Kaylee
Big Honking Planet Eater
Posts: 4071
Joined: Thu Oct 26, 2000 12:00 am
:: More venomous than I appear
Location: Ashford, Kent, UK.
Contact:

Post by Kaylee » Fri Sep 03, 2010 8:56 am

Use this: http://www.majorgeeks.com/download4181.html

It will tell you all the innards of your PC.

You may need a static IP but that depends how your network is set up, as Warcry said.

User avatar
Metal Vendetta
Big Honking Planet Eater
Posts: 4950
Joined: Mon Feb 12, 2001 12:00 am
Location: Lahndan, innit

Post by Metal Vendetta » Fri Sep 03, 2010 9:34 am

For your connection problems, it sounds like you'll need to check your TCP/IP protocols on your laptop and router - depending on the make and model, try logging into http://192.168.0.1/ with the username admin (or maybe Admin) and the password 1234 and check that the router is set to assign IP addresses automatically, then check that your network connection (LAN or WAN depending if you're plugged in or wireless) is configured to obtain an IP address automatically - http://windows.microsoft.com/en-US/wind ... P-settings should help.
I would have waited a ******* eternity for this!!!!
Impactor returns 2.0, 28th January 2010

Yaya
Big Honking Planet Eater
Posts: 3374
Joined: Sun Feb 06, 2005 1:58 am
Location: Florida, USA

Post by Yaya » Fri Sep 03, 2010 1:36 pm

Donkey chains to all. That's German for "thank you".
"But the Costa story featuring Starscream? Fantastic! This guy is "The One", I just know it, just from these few pages. "--Yaya, who is never wrong.

Yaya
Big Honking Planet Eater
Posts: 3374
Joined: Sun Feb 06, 2005 1:58 am
Location: Florida, USA

Post by Yaya » Fri Sep 03, 2010 1:51 pm

Warcry wrote: For the second problem...which version of Windows did you install, and are you using a wireless connection or is the machine plugged into the router? I had almost that exact same problem with a Vista machine trying to connect wirelessly a few weeks ago.
It's Windows XP, and it's a wireless connection and is not plugged directly into the router (uses a Linksys wireless adapter).
"But the Costa story featuring Starscream? Fantastic! This guy is "The One", I just know it, just from these few pages. "--Yaya, who is never wrong.

User avatar
Kaylee
Big Honking Planet Eater
Posts: 4071
Joined: Thu Oct 26, 2000 12:00 am
:: More venomous than I appear
Location: Ashford, Kent, UK.
Contact:

Post by Kaylee » Fri Sep 03, 2010 2:45 pm

Use everest to find the manufacturer and get the latest drivers from their site. Apologies if you've done that already.

Post Reply